Uručena nagrada 1.500.000. putniku voza Soko

Dobitnik nagrade je student druge godine Fakulteta organizacionih nauka, kaže da često putuje i da mu je voz "Soko" olakšao put od fakulteta do kuće.

Uručenju nagrade jubilarnom putniku prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar graveđinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i generalni direktor Srbijavoza Ivan Bulajić.

Brnabić je rekla da zahvaljujući ulaganjima u železnicu nismo emitovali 170.000 kg CO2.

"Ovo je par ekselans projekat zaštite životne sredine i svi oni koji nam spočitavaju da ništa nismo uradili za zaštitu životne sredine i da ne radimo dovoljno za unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji, ne samo u Beogradu, treba da znaju da smo zahvaljujući brzom vozu, ali i svim vozovima koji saobraćaju na toj relaciji uštedeli, odnosno nismo emitovali preko 170.000 kilogram ugljen dioksida", rekla je Brnabić novinarima.

Ona je istakla da ne postoji veća investicija u kvalitet i zaštitu vazduha od modernizacije železničke pruge.

"I oni koji kažu da ništa nismo uradili to kažu zato što ne razumeju ceo koncept i šta sve znači investicija u zaštitu životne sredine", istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, voz Soko je prevezao 1,5 miliona putnika, dodajući da je ta železnica opslužila više od 2,6 miliona ljudi.

"Ovo je novo lice Srbije, lice jedne napredne, prosperitetne Srbije i ovo je samo početak. Nastavljamo sa investicijama u železničku infrastrukturu", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je nastavljen drugi deo trase od Novog Sada do Subotice, odnosno Kelebije.

"Naši mađarski partneri rade svoj deo pruge, tako da ćemo mi u skladu sa svim rokovima, naš deo do Kelebije završiti do kraja 2024. godine, očekujemo da mađarska strana završi 2025. godine", poručila je Brnabić.

Brnabić je istakla da je to izuzetno važno i za turizam.

"Pred Srbijom je mnogo uspeha kojima se unapred radujem. Važno je da se očuva mir i stabilnost i to je ono što predsednik Aleksandar Vučić radi, i danas u Minhenu", rekla je Brnabić.

Milioniti putnik voza Soko prigodnu nagradu je dobio početkom septembra 2022. godine.

Prvi brzi voz Soko rekonstruisanom prugom između Beograda i Novog Sada počeo je da saobraćaj marta 2022. godine.

Prema podacima Srbijavoza, do sada je tom prugom od rekonstrukcije prevezeno oko 2,5 miliona putnika.

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike