Upozorenje, kontaktna mreža iznad pruge Subotica-Horgoš pod visokim naponom

U okviru završnih aktivnosti na puštanju u saobraćaj rekonstruisane i elektrificirane pruge Subotica – Horgoš, kroz kontaktnu mrežu pušten je visoki napon od 25.000 volti, saopštila je "Infrastrktura železnice Srbije".

Kada je kontaktna mreža iznad pruge pod visokim naponom, strujno kolo može da bude i po nekoliko metara od strujnih vodova. U takvim slučajevima, upozorava se da, nije neophodno da se dodirnu vodovi, već je dovoljno da se samo uđe u strujno kolo i doživi strujni udar, koji se najčešće tragično završava.

Železnica upozorava zato da je svako nepropisno i neovlašćeno kretanje u zoni pruge i u blizini kontaktne mreže opasno po život i zabranjeno.

Modernizacija i elektrifikacija deonice Subotica – Horgoš – granica sa Mađarskomu završena je i u toku su poslednje pripremne aktivnosti za puštanje novoizgrađene pruge u saobraćaj.

Novoizgrađenom elektrificiranom prugom vozovi će saobraćati do 120 kilometara na čas. Radovi su završeni šest meseci pre roka, a ugovorena vrednost posla iznosila je oko 10,2 milijarde dinara.

Pruga duga 26,6 kilometra u potpunosti je rekonstruisana, a u okviru njene elektrifikacije izgrađena su i elektroenergetska postrojenja.

Za potrebe ove modernizovane pruge izgrađena su četiri objekata za signalno-sigurnosna i telekomunikaciona postrojenja, i to u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, kao i na stajalištu Javna skladišta Subotica, a novo železničko postrojenje izgrađeno je i u stanici Bački Vinogradi.

Zahvaljujući elektrifikaciji pruge i na putnim prelazima između Subotice i Horgoša ugrađeni su savremeni signalno-sigurnosni i telekomunikacioni uređaji, čime je bezbednost saobraćaja podignuta na znatno viši nivo.

Pruga Subotica – Horgoš – granica sa Mađarskom pre rekonstrukcije bila je neelektrificirana. Izgrađena je 1885. godine, Reč je o regionalnoj i prekograničnoj pruzi, koja se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 km do Segedina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike