UOPS: Vlada da se u najkraćem roku obrati EU kako bi se obezbedile vakcine

Udružena opozicija Srbije (UOPS) zatražila je danas od Vlade Srbije da se u najkraćem mogućem roku obrati međunarodnim organizacijama, pre svega institucijama Evropske unije (EU) i obezbedi mogućnost da naši građani dobiju vakcine protiv korone koje će biti dostupne građanima zemalja članica EU.

U saopštenju je navedeno da je da je „Evropska komisija odgovorila na zahtev UOPS po pitanju pristupa srpskog stanovništva bezbednoj vakcini protiv COVID-19“, kao i da se „iz dopisa je jasno vidljivo da Srbija nije deo programa COVAX Facility (Globalni pristup Kovid-19 vakcini), kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU“.

„Program za cilj ima da obezbedi siguran pristup vakcinama koje nabavlja COVAX po dogovorenoj ceni. Deo ovog programa, na zahtev njihovih vlada su zemlje van EU poput Jermenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i Portugal, Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno kraljevstvo. Srbija nije deo ovog programa jer se naša Vlada nije prijavila“, navedeno je u saopšenju.

Kako je UOPS istakla, „imajući u vidu činjenicu da smo se prvo vezali, pa odustali od ispitivanja na našim građanima vakcine koju bi trebalo da proizvodi Kina, kao i da nismo aplicirali za program u kome su druge evropske zemlje koje nisu članice EU, postoji ozbiljan rizik da ostanemo van okvira za nabavku bezbedne, vremenski prioritetne i ekonomski dostupne vakcine“.

„Ovo potvrđuje naše ranije tvrdnje o neodgovornom odnosu režima prema zdravlju građana Srbije, kada je u pitanju zaštita od COVID-19“, navela je UOPS, ukazujući da je „za žaljenje činjenica da je dopis ka EU i nameru da građani Srbije budu vakcinisani na isti način kao i ljudi u ostatku Evrope inicirala opozicija a ne vlast“.

(Novi magazin)

Napišite komentar