UNS: Predstavnik OEBS počeo konsultacije sa Matićem o istragama ubistava novinara na Kosovu

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir obavestio je Evropsku federaciju novinara (EFJ) da je počeo konsultacije sa predsednikom Komisije za istraživanje ubistava novinara Veranom Matićem o tome kako da se ponovo pokrenu istrage ubistava i nestanaka 14 novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

UNS je naveo da su konsultacije posledica Rezolucije o istragama ubistava novinara na Kosovu koju je u junu jednoglasno usvojila Skupština Evropske federacije novinara.

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutjerez rekao je da je federacija tekst Rezolucije poslala je šefici Euleksa Aleksandri Papadopulu, šefu UNMIK Zahiru Taninu, predsednici Specijalnog suda na Kosovu Ekaterini Trandafilovoj, specijalnom tužiocu Kosova Džeku Smitu i ombudsmanu Specijalizovanih veća Kosova Pietru Speri.

On je rekao da je SFJ Rezoluciju poslao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, šefici stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Aleksandri Đurović, ambasadoru Kosova u Francuskoj Mihamedinu Kulašiju i predstavniku OEBS za slobodu medija Arlemu Deziru.

Gutjerez je dodao i da je specijalni tužilac Džek Smit obećao da će „zvanično odgovoriti na poslatu informaciju“, a Kris Benet iz kancelarije specijalnog tužioca naveo „da će obaveštavati EFJ o razvoju događaja u vezi sa ovom Rezolucijom“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike