UNS predložio Muharema Bazdulja i Valentina Mika za članove UO RTS-a i RTV-a

Muharem Bazdulj, novinar, književnik i književni prevodilac, koga je UNS predložio za člana UO RTS-a, jedan je od retkih koji savršeno dobro poznaje našu kulturnu scenu, saopštio je UNS.

Istraživačka energija i znanje Bazdulja bili bi od izuzetnog značaja za podsticaj unapređenja takvih projekata u našem javnom servisu, stoji u predlogu UNS-a.

Kao novinar istraživač uspeo je da u bavarskoj državnoj biblioteci u Minhenu pronađe fotografiju snimljenu 20. aprila 1944. godine na 52. rođendan Adolfa Hitlera na kojoj je firer kojem uručuju rođendanski poklon – ploču na kojoj je ćirilicom ispisano "Na ovom istorijskom mjestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidovdan 15. (28.) juna 1914".

Izuzetan novinarski istraživački uspeh je i Bazduljevo otkriće plagijata književnih prevoda koji su se poslednjih godina pojavili u srpskom izdavaštvu.

Valentina Mika, izuzetnog poznavalaca medijske scene manjinskih zajednica u Vojvodini i drugim delovima Srbije, UNS je predložio za člana UO RTV-a.

Osim što je od svoje 19. godine novinar, ali i urednik u višejezičnim i manjinskim medijima Valentin Mik je i istraživač i hroničar prilika u ovim glasilima.

"Zahvaljujući njemu svetski istraživači nacionalnih manjina pronašli su i istraživali retke manjinske zajednice u Srbiji", piše u predlogu UNS-a.

Zahvaljujući objavljivanju zanimljivih sadržaja na portalu "Komšijske novosti" koje uređuje, poznati japanski slavista Motoki Nomaći došao u Ivanovo kod Pančeva da proučava malu zajednicu Bugara Palčena.

"Smatramo da poznavanje manjinskih zajednica i njihovih medijskih potreba, ali i realnih mogućnosti društva, Valentina Mika na najbolji način preporučuje za člana UO RTV-a", navodi UNS u predlogu, koji je poslat Regulatornom telu za elektronske medije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar