UNS: Kampanja protiv Radomirovića posle gostovanja u Utisku nedelje

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas da se protiv predsednika tog udruženja Vladimira Radomirovića na društvenim mrežama pokrenula kampanja mržnje nakon njegovog gostovanja u „Utisku nedelje“ na TV Nova S.

„Radomirović je izložen hajci isključivo zbog toga što je u emisiji, u skladu sa novinarskim standardima u svetu, tražio objašnjenje urednice Vesne Mališić za povučenu naslovnicu NIN-a na kojoj je puška uperena u predsednika Srbije, kao i odgovor zašto se kolegijum nije suprotstavio odluci Ringijer Aksel Špringera da povuče naslovnicu, videvši to kao cenzuru i pokazatelj neslobode urednika od izdavača“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je istovremeno sa iznošenjem, kako je navedeno, uvreda i pretnji na društvenim mrežama usledio i „brutalni pokušaj diskreditacije antikorpucijskog sajta Pištaljka za koji Radomirović radi i njegovog novinarskog rada u zaštiti uzbunjivača“.

„UNS ukazuje da se, nažalost, kampanji klevetanja priključio novinar BIRN-a Slobodan Georgiev koji je na Tviteru izneo neistinu da je Radomirović, kao urednik Pištaljke, znao da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Krušika uhapšen, a da to nije objavio. Georgiev je ovu ozbiljnu optužbu izneo bez ikakvog dokaza, što je samo po sebi kršenje Kodeksa novinara Srbije“, navodi se u saopštenju.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike