UNS i NUNS osudili pretnje Jugoslavu Ćosiću

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je policiju da utvrdi ko stoji iza poziva direktoru televizije N1 Jugoslavu Ćosiću, u kojem navodni službenik američke vlade od njega traži da objasni izveštavanje te medijske kuće o terorističkom napadu u Novom Zelandu.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da niko nema pravo na uznemiravanje i pritisak na slobodu medija.

Pretnje koje su direktno upućene direktoru televizije N1, Jugoslavu Ćosiću najoštrije je osudilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

NUNS je pozvao policiju i nadležno tužilaštvo da najozbiljnije istraže slučaj, otkriju ko je pretio Ćosiću i protiv počinioca pokrenu odgovarajući postupak.

Pretnje direktoru N1 predstavljaju grub pritisak na uređivačku politiku profesionalne i objektivne televizije, ocenio je NUNS.

Kako se ističe, posebno je neprihvatljivo to što je N. N. lice koje je u petak uveče pretilo Ćosiću dovelo TV N1 u vezu sa terorizmom.

NUNS ukazuje da su takve poruke opasne, jer mogu da inspirišu na nove pretnje i pritiske na medije koji i o najosetljivijim temama informišu nepristrasno i odgovorno.

Kako je objavila televizija N1 u petak je na službeni telefon Jugoslava Ćosića pozvala osoba koja se predstavila kao službenik vlade SAD i koja je zahtevala da objasni izveštavanje N1 o terorističkom napadu na Novom Zelandu.

Neimenovana osoba je rekla da se iz izveštaja N1 može zaključiti da televizija ima dokaze o povezanosti napada sa "terorističkom bazom" u Srbiji. Od direktora N1 ultimativno je zahtevano da te dokaze predoči, usmeno ili pismeno, na mejl adresu koja će mu biti poslata "u roku od dva sata". 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike