Univerzitet u Beogradu: Stvar je prestiža biti na Šangajskoj listi

Univerzitet u Beogradu se na prestižnoj Šangajskoj listi nalazi između 401. i 500. mesta od rangiranih 1000 univerziteta u svetu.

Pozicija Univerziteta u Beogradu u okviru ovog rangiranja pomerila se naniže u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine, prvenstveno zahvaljujući činjenici da pojedine zemlje, naročito one u Istočnoj Aziji, sve više ulažu značajna sredstva u osnaživanje i pozicioniranje svojih univerziteta.

Na listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih, ocenio je Univerzitet u Beogradu u saopštenju koje je objavljeno na sajtu te institucije.

Šangajska lista je neformalna lista, a rangiranje na njoj sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong od 2003. godine.

Kriterijumi za rangiranje su: alumni dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade (kao i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

"Univerzitet u Beogradu u junu ove godine potvrdio svoju poziciju u rangiranjima po naučnim oblastima u rezultatima ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2019, visoko se rangirajući u 25 naučnih oblasti od ukupno 54 u kojima su svetski univerziteti rangirani", navodi se u u saopštenju koje je objavljeno na sajtu te institucije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike