Uništeno više od dvadeset nadgrobnih spomenika u Lipljanu

Od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, ovo pravoslavno groblje je više puta bilo na meti vandala.

Predsednik srpske zajednice u Lipljanu Jovica Mirić rekao je kada su kao i svake subote izašli na groblje, imali su šta da vide.

"Preko dvadeset spomenika je porušeno. Pozvali smo policiju, to smo jedino mogli, i evo i sami možete da vidite šta je ovde urađeno. Dešavalo se i ranije, rušili su spomenike koji su bliže putu. Ovog puta su ušli dublje u groblje, da se valjda ne vidi, ne primeti, i porušili su preko dvadeset spomen ploča, a na jednoj ploči su izvršili i nuždu", rekao je za  RTV Gračanica Mirić

Preostali Srbi u Lipljanu ovo zlodelo na njihovim upokojenim rođacima, prijateljima, sugrađanima tumače kao direktnu poruku da nisu poželjni u ovom gradu.

"Sa velikim bolom i tugom su naši meštani dobili prvu informaciju da su uništena dva nadgrobna spomenika. Međutim, kada smo došli na lice mesta, videli smo da je više od dvadeset spomenika srušeno, polomljeno, uništeno. Šta mi preostali Srbi još možemo da očekujemo, ako im i naši mrtvi smetaju. Ovo je poruka da ne žele suživot sa nama, da nema budućnosti ovde za nas", istako je Zoran Radić, predstavnik Srba u opštini Lipljan.

Uviđaj je izvršila KPS- policijske stanice u Lipljanu. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike