UN: Moskva i Vašington da nastave dijalog o START-u; Vang Ji: Odnosi Kine i Rusije čvrsti kao kamen

Tri dana uoči godišnjice početka rata u Ukrajini, predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država izneli su oprečne stavove o tome ko je sukob započeo, ko je vojno moćniji, kao i ko će pobediti.

Ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio je da će Moskva "korak po korak, dosledno i pažljivo" rešavati zadatke koji su pred njom kada je reč o "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini. 

Američki predsednik Džozef Bajden, međutim, iz Varšave optužio je Rusiju da je u Ukrajini počinila "ratne i zločine protiv čovečnosti", ističići da će Moskva zbog toga biti kažnjena. 

Putin je, takođe, saopštio i da Rusija suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju START, koji su Vašington i Moskva potpisale 2010. godine. Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev poručio je takva odluka odgovor na politiku Vašingtona.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, istovremeno, saopštilo je da će Rusija će nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja, uprkos suspenziji sporazuma START. Ujedinjene nacije, međutim, navele su da Rusija i SAD moraju hitno moraju da nastave dijalog o nuklearnom naoružanju.

Reagujući na potez Rusije, sa druge strane, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je takva odluka učinila svet "opasnijim mestom". I Velika Britanija i Francuska pozvale su Moskvu da preispita odluku o nuklarnom naoružanju. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, u međuvremenu, razgovarao je sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, koja je obećala nastavak vojne pomoći Italije Ukrajini, ističući da isporuka italijanskih borbenih aviona Kijevu "nije na stolu".  

Za to vreme, vodeći kineski diplomata Kine Vang Ji izjavio je u Moskvi da su odnosi Kine i Rusije "čvrsti kao kamen", sposobni da izdrže svaki test u međunarodnoj političkoj areni. Vol strit džurnal, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, takođe, objavio je da kineski predsednik Si Đinping planira da se u narednim mesecima sastane sa Vladimirom Putinom u Moskvi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike