Umešani u korupciju na KiM ubuduće bez američke vize

U saopštenju dostavljenom medijima, Ambasada ukazuje da građani i predstavnici institucija u Prištini zaslužuju pravosudni sistem koji je sposoban da kazni pojedince koji su odgovorni za umešanost u koruptivne radnje.

"U tom smislu, Ambasada SAD preduzima korake kako bi osigurala da pojedinci uključeni u velike slučajeve korupcije ne dobiju vize za putovanje u Sjedinjene Države zbog posla ili turizma", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su zaposleni na konzularnim poslovima obavezni da ispitaju činjenice o svakom zahtevu za izdavanje vize i da utvrde podobnost osobe u skladu sa američkim zakonima.

Kako se ističe, američka ambasada će po potrebi stalno pratiti i odmeravati optužbe i svedočenja o korupciji i organizovanom kriminalu tokom donošenja odluke o izdavanju viza kako bi oneogućili one koji su povezani sa tim aktivnostima da dobiju vizu za putovanje.

"Nastavićemo javno da izražavamo našu zabrinutost još niko nije odgovarao, uključujući i kosovske zvaničnike, zbog korupcije i organizovanog kriminala koji su jasno prisutni u ‘Pronto slučajevima’, ‘italijanskoj vizi’, ‘zatvoru Dubrava’, rušenju zemljišta i ‘Apeku’, kao i u drugim sličnim slučajevima”", poručuje se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike