Ukrajinska vojska nastavlja kontraofanzivu; Baltik i Poljska zabranili ulazak Rusima sa vizama

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Kijev tvrdi da su ruske snage izvele raketne napade na Zaporošku oblast i Nikolajev. Ukrajinski operator Energoatom saopštio je da je ruska vojska napala Južnoukrajinsku nuklearnu elektranu, ali da reaktori nisu oštećeni.

Predsednik Volodimir Zelenski je saopštio da vojska Ukrajine nastavlja da napreduje, da je oslobodila Izjum, Balakleju, Kupjansk i Harkovsku oblast.

Ne prestaju sa optužbama da su ruske snage počinile ratne zločine u Harkovskoj oblasti, te da je više od 440 tela pronađeno u masovnoj grobnici u Izjumu. Kremlj odbacuje optužbe Kijeva. 

"Optužbe upućene Rusiji da je navodno počinila ratne zločine u Izjumu su laž, koja se odvija po istom scenariju kao u Buči, Rusija će se zalagati za istinu", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres ocenio je da je još daleko mogućnost da budu održani direktni pregovori predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog. 

Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska zabranile su ulazak ruskim državljanima sa turističkim vizama, uključujući šengenske vize koje su izdale treće zemlje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike