Ukrajina, zaglavljeni moreplovci i strah od mina

Udruženje Međunarodne brodarske komore (ICS) saopštilo je da bi i onima koji su ostali trebalo dozvoliti bezbedan izlazak iz zemlje.

Dva pomorca su poginula, a dva trgovačka broda su potopljena, od šest koliko je pogođeno projektilima oko ukrajinske obale.

Brodovi i posade se, navodi Rojters, suočavaju i sa pretnjom od plutajućih mina.

Do sada je oko 1.500 mornara sa trgovačkih brodova bezbedno evakuisano sa plovila preko humanitarnih koridora na kopnu i moru u proteklih šest nedelja, pokazuju podaci koje je prikupio ICS u saradnji sa agencijom UN-a za transport Internacionalne pomorske organizacije (IMO).

Pozivajući se na osnovne ekipe brodova koje su ostale u Ukrajini, Natali Šo iz ICS-a je izjavila da "put za bekstvo iz ‘apokalipse‘ mora biti otvoren i ovim pomorcima".

U odvojenom saopštenju Međunarodna pomorska organizacija je navela da je njen komitet za pomorsku bezbednost usvojio rezoluciju ove nedelje u kojoj se ističe neophodnost "preuzimanja hitne akcije" u uspostavljanju bezbednog pomorskog koridora u Crnom i Azovskom mora da bi se nasukanim brodovima omogućilo da isplove "bez pretnje napadom".

Najveći skup, oko 25 brodova – zaglavljeno je u lučkom gradu Nikolajevu, dok se pet brodova nalazi u luci u Marijupolju.

ICS zna precizne lokacije 99 plovila, dok su na ostalih 10 isključeni transponderi za praćenje.

Većina od 109 nasukanih brodova su ili teretnjaci ili tankeri, pokazali su podaci ICS-a.

Najveći broj pomoraca je sa Filipina i iz Indije, ali ima i uz drugih zemalja poput Rusije, Kine, Danske, Grčke i Turske. Ekipa bugarskih mornara evakuisana je iz Odese sredinom aprila.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike