Ukrajina simulira vazdušne napade, Su-24 i Su-25 gađali mete

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je saopštilo da su avioni Su-24 i Su-25 u pratnji migova 29 i Su-27 simulirali vazdušni napad i gađali mete u vazduhu i na zemlji, kao da su na Crnom moru.

Ukrajina je intenzivirala vojne vežbe zbog zabrinutosti jer je primećeno pomeranje ruskih snaga na granici. Kijev smatra da bi to moglo da dovede do vojne eskalacije između dve zemlje.

Ukrajinski zvaničnici su prošle nedelje rekli generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da je reč o 100.000 vojnika.

"Te snage su delom na granici Rusije i Ukrajine, a delom jedinice koje su u samoj Ukrajini, odnosno na Krimu, koji je Rusija nelegalno anektirala. Vidimo i prisustvo militanata, separatista u Donbasu, koji je takođe deo Ukrajine, a pomaže im Rusija", rekao je tada Stoltenberg.

Moskva tvrdi da je reč o zapaljivim insinuacijama i žali se na povećane aktivnosti NATO-a u regionu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je pre dva dana da ne mogu da odbace mogućnost neke provokacije. Rekao je i da Rusija traži od NATO-a da prestane da koncentriše snage u blizini ruske granice i da prestane da naoružava Ukrajinu modernim naoružanjem.

Moskva je još u septembru navela da će SAD preći crvenu liniju ako nastave da proširuju svoju vojnu infrastrukturu u Ukrajini.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар