Ukrajina, kod Harkova oboren još jedan muzejski primerak drona

Ruske snage objavile su da su kod Harkova oborile ukrajinski dron Tu-143, nešto manju i napredniju verziju letelice koja se početkom marta srušila kod Zagreba.

Letelica je, navodno, bila napunjena eksplozivom, ali nije detonirala već se pri padu zarila u zemlju.

"Tupoljev" Tu-143 uveden je u naoružanje SSSR-a 1976. godine kao manja i naprednija verzila drona Tu-141. U osnovnim verzijama opremljen je kamerama i elektronskom opremom. Do kraja osamdesetih godina, proizvedeno je oko 950 primeraka ove letelice.

Za razliku od prethodnika, Tu-143 ima znatno manji domet, oko 60 kilometara i upotrebljavan je tokom ratova u Avganistanu i Libanu.

Tu-141, koji se početkom marta srušio kod Zagreba, je u naoružanje SSSR-a uveden 1979. godine, kako bi komandnim centrima pružala informacije o kretanju protivničkih snaga. Dometa nekoliko stotina kilometara, bio je opremljen nizom specijalizovanih kamera i radarom.

Pokreće je mlazni motor "KR-17A" i za razliku od modernih dronova ne može da nosi naoružanje, lansira se sa posebne platforme i sleće uz pomoć padobrana.

Krstari brzinom od 1.000 kilometara na čas i ima operativni domet od oko 1.000 kilometara.

Tokom desetak godina, proizvedeno je nešto više od 150 takvih letelica, ali za sada nije poznato koliko ih je posle raspada SSSR-a ostalo u Ukrajini.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike