Ukrajina, gde su makedonski „suhoji“

Sudbina četiri makedonska jurišna aviona "su-25" ostala je nepoznata i 24 časa pošto su mediji u Skoplju objavili da su ove letelice poklonjene Ukrajini, kao deo vojne pomoći, koji je obuhvatio i 31 tenk T-72.

"Tačni detalji sve tri odluke, njihov sadržaj i objašnjenje će biti deklasifikovani i transparentno objavljeni", saopštilo je makedonsko ministarstvo odbrane, navodeći da ove odluke ne narušavaju odbrambenu gotovost oružanih snaga.

Moskva je, odmah, reagovala optužujući vlasti u Skoplju da "čine veliku greškU", te da "doprinose kriminalnim aktivnostima režima u Kijevu".

"Republika Severna Makedonija je suverena država koja samostalno donosi odluke vodeći se principima poštovanja međunarodnog prava… Pomažemo Ukrajini u odbrani teritorijalnog integriteta koji je ugrožen vojnom intervencijom", navele su vlasti u Skoplju.

Četiri "suhoja" kupljena su u Ukrajini pred početak velike akcije makedonske vojske protiv albanskih pobunjenika 2001. godine i upotrebljeni su u svega nekoliko akcija, oko Tetova i skopskog predgrađa Raduša.

Makedonija je, tada, kupila i 12 helikoptera "mi-24", kao i četiri "mi-8", koji su iz Ukrajine stigli sredinom marta, kada je slabo opremljena makedonska vojska, odnosno ostaci nekadašnje JNA u malo bugarskijim uniformama, dobila prva ozbiljna pojačanja.

Nikada se nije saznalo kakvog je efekta, osim psihološkog, imao njihov napad na pripadnike ONA, ali drugi Ukrajinci umalo nisu stradali u akciji njihovih pilota, kada su jurišni helikopteri greškom napali ukrajinsko-poljsku patrolu koja je jurila švercere oružja na Kosovu.

Osim aviona i helikoptera, vlada Ljubča Georgievskog je u Ukrajini kupila i 49 oklopnih vozila.

Letelice su iz Ukrajine stigle posle obećanja tadašnjeg ministra finansija da Skoplje ima dve milijarde maraka rezervi za vanredne situacije, pa su osim helikoptera, stigla i četiri jurišna aviona "suhoj" Su-25, kojima su, kao i helikopterima, upravljali Ukrajinci.

U prvoj akciji, "suhoji" su preleteli Aračinovo da bi nekoliko dana kasnije nasumice izbacili bombe na skopsko selu Radušu, koje su kontrolisali pripadnici ONA. "Suhoji" su, posle rata, godinama trunuli na stajanci vojnog dela skopskog aerodroma Petrovec.

Posle 18 godina, ove letelice se, najverovatnije, mogu koristiti za rezervne delove.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike