Ukradeni metlani stubovi i deo ograde na Spomen groblju u Kraljevu

Na samom ulazu u groblje, vagon koji je postavljen kao simbol nade izbeglica koje su vozom stizale u Kraljevo, bežeći ispred najezde fašista – je zapaljen.

Deo kompleksa je i leti pod vodom, a u lokalnoj samoupravi još ne znaju odakle se voda izliva. U pisanom odgovoru JP "Skloništa Srbije", čiji je objekat u bedemu Lagerskog groblja, navode da su obišli sklonište i utvrdili da ono ne ugrožava kompleks i da vodovodni i kanalizacioni čvor ima samo susedna prostorija, koja je u vlasništvu grada.

Spomenik park u Kraljevu je od izuzetnog značaja, nadomak je centra grada, na oko 12 hektara, ali izuzev JKP "Čistoća", koje redovno kosi travnate površine, održavanje kompleksa nije ni u čijoj naležnosti.

U slučaju obnove, u nadležnosti je Republičkog zavoda za aštitu spomenika kulture, ali, kako tvrde iz Zavoda, to ne obuhvata njegovo održavanje.

"Redovno održavanje je na lokalnoj samoupravi ili preduzeću koje lokalna samouprava odredi za to", navode.

O problemu Spomen groblja, novinari su poslednji put odgovor dobili 6. aprila ove godine, na polaganju venaca u znak sećanja na civilne žrtve rata. Zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević je tada najavio formiranje radne grupe, izradu projekta uređenja groblja i osnivanje čuvarske službe".

Spomen groblje u Kraljevu, mesto je stradanja civila tokom Drugog svetskog rata.  Oktobra 1941. godine, za samo pet dana, vojnici Vremahta streljali su najmanje 2.200 građana.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike