Uhapšeno devet vlasnika gazdinstava zbog prevare

Uhapšeni su M. Z., P. V., Ć. N., R. M., M. Z., V. S., J. Lj. , D. E. i T. P, a traga se za Lj. A, saopštilo je tužilaštvo.

Sumnja se da su prevarama oštetili državni budžet za više od 20 miliona dinara.

Oni se sumnjiče da su lažnim prikazivanjem činjenica da su kupili različite poljoprivrene mašine i mehanizaciju, te izvršili plaćanje navodno kupljene robe, na osnovu toga podneli Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaj za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje biljnih kultura, Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Beogradu.

Na osnovu tako lažno prikazanih činjenica doveli su u zabludu radnike Uprave za agrarna plaćanja, koji su rešenjima usvajali predmetne zahteve osumnjičenih za ostvarivanje prava na podsticaj, te nalozima za plaćanje isplatili osumnjičenima tražena sredstva.

Na ovaj način je oštećen budžet Republike Srbije za više od 20.000.000 dinara.

Akcija hapšenja je sprovedena nakon višemesečne saradnje Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, tokom koje su prikupljeni su dokazi iz kojih proizilazi osnov sumnje da su oni izvršili krivično delo Prevara u produženom trajanju.

Tužilastvo napominje da će u zavisnosti od odbrane osumnjičenih, kao i od činjenice da li su ranije osuđivani, postupajući zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu nakon saslušanja osumnjičenih predložiti da se prema istima odredi pritvor, ukoliko za to budu ispunjeni zakonom propisani uslovi.

"U toku istrage ovo tužilaštvo ispitaće svedoke, ovlašćene predstavnike oštećenog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ukoliko bude potrebno odrediti ekonomsko finansijska veštačenja, te prikupiti sve raspoložive dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o podizanju optužnice protiv osumnjičenih Lj. A., M. Z., P. V., Ć. N., R. M., M. Z., V. S., J. Lj., D. E. i T. P. ili o obustavi postupka", navodi se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар