Ugostiteljskim objektima napisano najviše kazni jer nisu poštovali epidemiološke mere

Foto: Pixabay

Sanitarni inspektori su od početka jula, po izmenjenoj i dopunjenoj Uredbi Vlade o sprečavanju Kovid-19, počeli s pojačanim kontrolama.

Dosad su uradili 2.968 nadzora, uglavnom vanrednih, izdali 51 rešenje sa hitnim rokovima za otklanjanje propusta i podneli 31 prekršajnu prijavu protiv nesavesnih poslodavaca i zaposlenih, pišu današnje Večernje novosti.

Na osnovu toga prekršioci bi pred sudovima mogli da budu kažnjeni pojedinačno sa 50.000 do 150.000 dinara, a privredni subjekti i do 50.000 dinara.

Pomoćnik ministra zdravlja za sanitarni nadzor dr Goran Stamenković, rekao je da ta služba u skladu sa Uredbom Vlade i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zbog epidemije kovida ažurnije kontrolišu pravna lica i preduzetnike koji podležu sanitarnom nadzoru – ugostiteljske objekte, salone za negu lica i tela frizerske salone, teretane i fitnes centre, predškolske i školske ustanove, javni prevoz, trgovine i javni prevoz…

„Posebno smo pojačali nadzor ugostiteljskih objekata za promet robe i usluga. Upravo njima je napisano i najviše prekršajnih prijava jer nisu koristili ličnu zaštitnu opremu i nisu poštovali odluku o fizičkoj distanci. Ta mera o distanci, kako smo uočili, najviše se kršila u ugostiteljskim objektima, koji su najčešće dobijali i prijave za nepoštovanje propisanog radnog vremena“, rekao je Stamenković.

On je naveo i da su pisane prijave za nepropisno sprovođenje dezinfekcionih mera.

Nepoštovanje propisanih protivepidemijskih mera najveće je u Beogradu.

Od početka meseca Sanitarna inspekcija je meru kućne izolacije zbog kontakta sa zaraženima virusom korona izrekla za 17.200 osoba, najviše među njima su oni koji žive ili borave u Šapcu – 3.073.

„I u Kragujevcu je bilo dosta osoba za kućnu izolaciju – 3.046 od početka jula, u Kraljevu 1.700, u Beogradu 1.589, a u Kruševcu, Leskovcu, Zaječaru i Negotinu po oko 1.000“, naveo je Stamenković za Novosti.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike