Udruživanje voćara i hladnjačara u Rasinskom okrugu

Ove godine, kao i prethodnih, proizvođači voća nisu bili zadovoljni otkupnim cenama. Obilne padavine odrazile su se i na lošiji kvalitet voća kaže Radmilo Jovanović, vlasnik hladnjače i prerađivačkog pogona u Planinici kod Trstenika koji, kao jedan od akutnih problema u ovoj branši, navodi i nedostatak stručnog kadra, tehnologa i zaštitara:

"Potrebno je da poljoprivrednici imaju dobru informaciju sa kakvim zemljištem raspolažu, koja su im đubriva potrebna da bi oni postigli što bolje rezultate u smislu prinosa, da bi njihove biljke bile što otpornije to jest da bi manje morali da upotrebljavaju pesticide, što je korisno i za plasman."

Privredna Komora je tu da obavesti resorno ministarstvo o problemima sa terena i insistira na njihovom rešavanju. Ali je pre svega neophodno postići konsenzus o važnim pitanjima.

"Razni posrednici između proizvođača voća i prerađivača odnosno izvoznika nisu praktično obuhvaćeni zakonima, i bilo ko može da dođe na ideju da se pojavi kao otkupljivač voća i da ga negde plasira", ističe Rade Jevtović, predsednik Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća Rasinskog okruga. 

"Ako nemamo te hladnjače, ako nemamo mogućnost za čuvanje sve te robe, onda to faktički ništa ne vredi", kaže Milorad Pantić, predsednik preduzetnika i privrednika Opštine Trstenik.

"Mi znamo koliko je važno da taj sektor bude konsolidovan i da standardi budu usaglašeni, posebno kada je reč o tržištima poput Rusije gde gotovo sva srpska jabuka završ", kaže Veljko Petrović, direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.  "To je ključna stvar, naročito kada vam preko 200.000 tona jednog voća odlazi na jedno tržište, morate dobro da znate šta se na tom tržištu dešava. Kada je reč o smrznutom voću takođe, Evropska unija je dominantna za naše tržište sa veoma visokim i veoma jakim standardima koji se pomeraju, menjaju svake godine i imaju mnogo bezbednosnih i zdravstvenih rizika. Mi moramo to da pratimo."

Zato su informacije od neposrednih proizvođača sa terena neophodne kod zakonskih regulativa, poput pravilnika za tržišne standarde za sveže voće koji je u izradi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike