Udruženje Žena uz ženu – psihološka podrška tokom lečenja raka dojke

Gostujući u Beogradskoj hronici Dornikova ističe da udruženje pre svega pruža podršku, ali deluje i preventivno.

"Otvorili smo Instragram stranicu ‘Žena uz ženu’ gde pružamo podršku kroz motivacione poruke, pomažemo psihološki damama koje prolaze kroz to iskustvo, a žena ženi zaista može mnogo da pomogne", kaže Ana Dornik.

Prema njenim rečima, u udruženju žene imaju slobodu da jedna drugoj kažu, pitaju i da doktori mogu kroz edukativne programe da pomognu sa informacijama.

"Ja sam prošle godine saznala svoju dijagnozu. Taj prvi momenat je za mene bio moja teška bolest, a posle sam je ostavila kao definiciju na papiru i onda sam, nakon hiruške intervencije, rešila da nastavim dalje kao zdrava žena, a da su hemoterapije nešto što je moralo da usledi da bi moj dalji život bio kvalitetniji", poručuje Dornikova.

Kako je dodala, udruženje ima i grupu na Vajberu u kojoj dame razmenjuju svoja iskustva.

"Imaju dosta pitanja imaju jer su lekari u ovoj kovid situaciji preopterećeni poslom i treba ih razumeti. Zato bi ovakva udruženja trebalo da postoje da bi mogla da pruže pravovremene i istinite informacije, da ne guglamo da budemo sigurne da ta informacija jeste prava i kroz tu Vajber grupu žene mogu da pruže podršku jedna drugoj", naglašava Ana Dornik.

Ističe da se vodi parolom "da pustimo doktore da leče telo, a da smo mi same te koje možemo da izlečimo um", stavom da menjamo svet i da time što ćemo iznaći nešto u našoj suštini možemo da idemo napred.

"Naše udruženje se bavi psihološkom podrškom. Od septembra ćemo imati razne projekte jer je ženama u ovoj situaciji neophodno da ne zaborave na samopouzdanje, afirmativan odnos i pristup životu", objašnjava Ana Dornik.

Udruženje "Žena uz ženu" je mlado udruženje, ali vrlo ambiciozno, puno pozitivnog adrenalina.

"Ispred nas, Bože zdravlja, stoje veliki projekti. U septembru okupljamo, kroz edukativne projekte, da dižemo svest, delimo informacije kroz predavanja na trgovima širom Srbije a u oktobru, kada je mesec borbe protiv raka dojke, upravo je u planu da organizujemo karavan i da snažnije i glasnije dižemo ovu temu", poručuje Ana Dornik.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар