Udar Neptuna u Mediteranu – vojna vežba ili poruka za Moskvu

Nosač aviona "USS Hari S. Truman" sa svojom udarnom grupom biće glavni doprinos američkih snaga vojnoj vežbi u Sredozemnom moru. 

Sekretar Pentagona zadužen za medije Džon F. Kirbi rekao je da je vežba osmišljena tako da demonstrira sposobnost NATO-a da u odbranu svojih saveznica uključi nosač aviona i mogućnost vazdušnih napada s mora.

Ova vežba je u planu od 2020. godine, ali je uzeta u obzir i aktuelna situacija na granici Ukrajine i Rusije, rekao je Kirbi.

"S obzirom na trenutne tenzije, razmatrali smo odigravanje ove vežbe. Ipak, nakon svih tih razmatranja i razgovora sa našim NATO saveznicima, doneta je odluka da se ide dalje", rekao je Kirbi.

Pošto je vežba uveliko u planu, u nju nisu uključeni vojni scenariji do kojih bi potencijalno moglo doći u Evropi.

"Sama vežba nije osmišljena za scenarije koji bi mogli da se dese kada je reč o Ukrajini. To je zaista samo pomorska NATO vežba kojom proveravamo široki raspon sposobnosti koje želimo da nastavimo da unapređujemo", tvrdi Kirbi.

Kaže, međutim, da nije jasno zašto je ruska vojska na granici sa Ukrajinom, ali i da veruje da postoji mogućnost za diplomatsko rešenje situacije i deeskalaciju.

"Kao što sam i ranije rekao, jedan od načina da dođe do deeskalacije je da Rusi povuku neke od svojih jedinica sa granice. Međutim, oni ne naginju ka tome. Štaviše, mislim da oni svoje prisustvo dodatno povećavaju", rekao je Kribi.

Dodaje da, iako ova vežba nema veze sa Ukrajinom, SAD ostaju posvećene unapređivanju ukrajinske sposobnosti da se odbrani. Navodi i da žele da umire svoje saveznike, naročito na istočnom krilu NATO-a.

Oglasio se i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je pozdravio učešće američkog nosača aviona na vežbi, dodajući da će Alijansa "uvek učiniti sve što smatra neophodnim" kako bi zaštitila svoje saveznike.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike