Učesnici samita pozdravili inicijativu za unapređenje ekonomske saradnje Zapadnog Balkana

Foto: Beta, AP / Mario Salerno

Učesnici video samita za partnertvo Zapadnog Balkana koji je organizovao vašingtonski Atlantski savet pozdravili su inicijativu lidera da se regionalna ekonomska saradnja ubrza i unapredi, naročito nakon pandemije koronavirusa.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izrazio zadovoljstvo jer regionalni lideri regionalnu saradnju stavljaju u prioritete u svojim politikama.

„Lideri sve češće među svoje prioritete stavljaju regionalna pitanja. Ne samo zato što je to bitno za region, već jer je bitno za njih. U našim zemljama ukoliko žele reizbor moraju da daju nešto građanima. To znači da moraju da preuzmu odgovornost, a ne da čekaju šta će doći iz Vašingtona, Berlina, Londona ili Brisela“, rekao je Čadež.

Biznis zajednica, naveo je, želi da bude konstruktivni partner.

„Ne donosimo odluke, ne pravimo zakone, ali imamo velike resurse da pomognemo“, dodao je predsednik Privredne komore.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da odnosi SAD i EU ostaju „fundamentalno kooperativni“, da dve strane imaju zajedničku viziju budućnosti i da vide Zapadni Balkan kao deo EU.

Palmer je rekao da SAD „snažno i javno“ podržavaju proces pregovora Beograda i Prištine koje vodi specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Dodao je da Vašington podržava i ohrabruje zemlje Zapadnog Balkana da razvijaju ekonomsku saradnju, kao što su zeleni koridori, ali da je neophodno i da sprovode unutrašnje reforme da bi napredovale na putu ka EU i da bi privukle strane investicije.

Po njegovim rečima, sve investicije su doborodošle, uključujui ruske i kineske, ako su transparentne i u skladu sa zakonom.

„Ali zemlje Zapadnog Balkana razumeju da njihova ekonomska budućnost leži u regionalnoj saradnji i integraciji u evropsku ekonomsku infrastrukturu“, dodao je Palmer.

Direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera rekla je da je najvažniji deo današnjeg samita jaka poruka da svi regionalni akteri vide beneficije saradnje.

„Možemo samo da pozovemo Evropsku komisiju da to podrži jer je prevazilaženje prepreka cilj koji smo postaili pre nekoliko godina, a te prepreke su činile region neprivlačim stranim investicijama“, rekla je ona.

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RČ) Majlinda Bregu je rekla da je razmena regiona sa EU je visoka, ali da je fokus na međusobnu razmenu u regionu ono što će privući strane investitore.

„Za biznis zajednice u regionu je najbitniji rast saradnje u regionu. Oni osećaju da će bliža saranja na Zapadnom Balkanu poslati pozitivne signale drugim ekonomijama“, rekla je Bregu.

Dodala je da Savet ima pripremljen akcioni plan za regionalnu ekonomsku saradnju koji će biti usvojen na samitu u Sofiji u novembru, a koji se pored četiri slobode Evropske unije fokusira i na regionalne investicije, digitalno tržište, integracije, inovacije, zelene politike.

Istakla je da je putovanje uz lične karte u regionu jako bitno.

„Ako ne mogu slobodno da putuju u regionu, putovanja i ekonomske integracije će uvek biti teški“, rekla je Bregu.

Hoti: Radili smo izuzetno mnogo za integraciju u regionu

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da je Kosovo radilo izuzetno mnogo za integraciju u regionu.

Tokom video obraćanja na samitu koji je organizovao Atlantski savez o Partnerstvu za Zapadni Balkan, Hoti je rekao da bi dalja saradnja zemalja regiona bila „zdrava“ za ekonomski oporavak posle pandemije koronavirusa.

„Ono što vidim je da ima volje od strane svih lidera da se zajedno radi na otklanjanju barijera među državama“, kazao je Hoti i ocenio da je atraktivno da Kosovo bude deo saradnje tih zemalja.

Atlantski savez očekuje da ova konferencija doprinese ekonomskom oporavku regiona nakon pandemije koronavirusa.

„Očekivane ekonomske i socijalne posledice pandemije korona virusa na Balkanu zahtevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom“, naveo je Atlantski savet koji očekuje dogovor lidera Zapadnog Balkana o većoj ekonomskoj saradnji uključujući slobodan protok robe, ljudi i usluga preko granica u regionu.

Atlantski savez organizovao je samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovisao konkretne korake među liderima u cilju regionalne ekonomske integracije koja može da podstakne ekonomski oporavak posle pandemije, dugoročno poboljša konkurentnost regiona i ojača njegovu privlačnost za investitore.

„Opipljive mere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslaće važnu političku poruku o evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvesnosti“, saopštio je Atlantski savet u najavi samita.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike