Učesnici protesta u Užicu traže smenu vlasti, fer izbore i slobodu medija

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“, koji je održan u četvrtak uveče u Užicu, zatražili su smenu aktuelne vlasti u državi i ostvarivanje uslova za fer izbore i slobodne medije.

Na protestu su govorili potpredsednica nedavno osnovane Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Čačku i član Političkog saveta Dveri Vladimir Dimitrijević.

Tepić je rekla da su građani Požege uspeli upornim protestima, koji su trajali godinu i po dana, da rukovodstvo njihove opštine bude uhapšeno, što je oko 200 okupljenih građana pozdravilo burnim aplauzom.

„Naš cilj je da zajedno pobedimo najštetočinskiju vlast od kada Srbija postoji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova kamarila rade Srbiji ono što su joj radili samo njeni neprijatelji“, rekla je Tepić i dodala da je najteže izboriti se za slobodne medije i slobodne izbore.

Dimitrijević je rekao da u „u Srbiji ima više sahrana, nego rađanja“ i da je od devedesetih godina do nekoliko stotina hiljada dece manje u prosvetnom sistemu.“Imali smo 1,2 miliona, a danas imamo oko 700.000 učenika. Sve manje dece se rađa i sve više mladih napušta zemlju. Mi se borimo da naša deca ostanu u zemlji, u kojoj bitange i bezumnici neće imati vlast. Od popisa 2002. do 2011. godine u Srbiji je manje oko 400.000 ljudi, od kojih su neki otišli iz zemlje, a neki pod zemlju, a na novom popisu situacija će biti još gora“, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da „ako ne želimo da nestanemo, moramo da oborimo režim i izgradimo normalnu državu, koja neće privilegovati stranačke ljude, emitovati rijaliti programe i rasprodavati teritoriju“.

Nakon njihovog obraćanja okupljeni građani su prošetali centralnom gradskom ulicom, a na početku kolone nosili su veliki transparent na kome je pisalo „Jedan od pet miliona – Užice“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike