Učenici i studenti sa slikarima na koloniji na Vlasinskom jezeru

Nije retka pojava da se u toku dana kraj Vlasinkog jezera smenjuju godišnja doba, kiša, pa sunce, vetar ili magla. Sve je to inspirativno, i za slikare kojima su pejzaži omiljeni i za apstraktne.

"Pošto su jako česte vremenske promene, pokušavam da uhvatim tu atmosferu,ovde radim jednu kuću iz Pčinje, odakle je moj otac rodom, tu imam neka vrata iz Brloga", kaže slikar Goran Ristić.

"Slikam apstrakciju ali mi je potrebno za moju energiju i sve ono što jesam da boravim u prirodi da crpem iz nje snagu, da se stopim na neki način sa njom", navodi slikarka Marina Radulović.

U prirodi i na koloniji i studenti i učenici osnovnih škola. Da se druže sa umetnicima, pogledaju postupak stvaranja dela, nešto novo nauče.

„Ako nam se boje pomešaju, da ostavimo da se osuše pre nego što nastavimo da bojimo", kaže učenica Aleksandra Vukelić, a njena drugarica Sara Dimitrov kaže „Volim da crtam prirodu to je nešto što me inspiriše".

Visoka škola za vaspitače premeštena je iz Gnjilana u Bujanovac. Budući vaspitači tokom školovanja imaju sedam predmeta vezanih za likovnu umetnost.

"Jer za razvoj deteta likovno vaspitanje ima veliku ulogu, tako da likovno je zastupljeno na svim godinama studija", navodi Marija Mojović Filipović, profesor likovne kulture.

"Da se upoznaju sa estetskom analizom umetničkog dela u praksi, zato što oni sve to u teoriji uče na Visokoj školi za vaspitače", kaže Nataša Dejanović Dimitrijević, profesor fizičke kulture.

Vlasinsko jezero je poznato po plutajućim, tresetnim ostrvima, ima ih 7, prostiru se na oko 10 hektara i zaštićena su kao prirodni fenomen.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar