Ubijena jedna od retkih bivših poslanica koje su ostale u Avganistanu, telohranitelj u bekstvu

Brat bivše poslanice Mursal Nabizade i drugi telohranitelj su ranjeni, a treći je pobegao i ukrao novac i nakit, saopšteno je iz tamošnje policije, koja poručuje da sprovodi ozbiljnu istragu.

Mursal Nabizada je 2019. godine izabrana u gradsku skupštinu Kabula i ostala je na toj poziciji dok talibani nisu ponovo preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021.

Nabizada je bila jedna od retkih poslanica koje su ostale u zemlji nakon što su talibani ponovo zavladali Avganistanom, a radila je za nevladinu organizaciju Institut za razvoj i ispitivanje ljudskih resursa.

Talibani, međutim, poručuju da rade na povećanju bezbednosti i ohrabruju one koji su napustili zemlju da se vrate. Ipak, nekoliko napada se dogodilo poslednjih meseci, uključujući i napad na Ministarstvo spoljnih poslova prošle nedelje u kojem su desetine ljudi povređene. Za taj napad odgovornost je preuzela Islamska država.

U decembru, jedna osoba je stradala u napadu bombaša samoubice u blizini kancelarije partije Hezb-e-Islami i to dok je nekadašnji premijer, a sada lider partije Gulbudin Hekmatjar bio u zgradi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike