U Zaječarskoj gimnaziji otvoren Mejkers lab – prostor za razvoj učeničkih inovacija

Zaječarski gimnazijalci svake godine osvoje više od dvadeset nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Đačke kompanije iz ove škole vrlo su zapažene i uvek nagrađivane. Virtuelna učionica istovremeno i praktična radionica omogućava đacima atmosferu koja inspiriše.

 

"To definitivno utiče na efikasnost našeg rada, što smo opušteniji to možemo bolje da radimo", kaže Petar Savićević, učenik zaječarske gimnazije.

"Svi smo zajedno radili na tome da razvijemo programe koji će se ovde desiti", navodi Marija Stanojević, učenica zaječarske gimnazije.

Dve Svetosavske nagrade i status eksperta među evropskim školama, su najznačajnije, ali ne i jedine nagrade koje je ova škola dobila. 

"Bili smo prva škola u Evropi u okviru projekta "Stem Skul Lejbl" koja je dobila oznaku EKSPERT, što znači da smo ispunili sve kriterijume koje su postavili da bismo mogli da damo primere dobre prakse", navodi Srdjan Stanojević, direktor gimnazije u Zaječaru.

Dobru praksu i brojne nagrade stvaraju đaci za primer sa svojim nastavnicima koji se trude da znanje bude stečeno na prijatan način.

Mladen Šljivović, nastavnik fizike, ambasador centra za nauku u evrpskom projektu STEM obrazovanja kaže: "Oni će zaboraviti mnoge stvari koje smo učili iz fizike, ali nikad neće zaboraviti da projekti koje smo mi pisali omogućili su im da prvi put lete avionom, prvi put da naprave nešto svojim radom i upoznaju druge ljude. To je ono što ostaje. Ne samo ono znanje već i veštine koje su stekli." 

Osim što svršeni gimnazijalci iz Zaječara, uglavnom upisuju željene fakultete na kojima su vrlo uspešni, mnogi od njih već su i na doktorskim studijama u zemlji i inostranstvu, ne manje važne su preduzetničke veštine koje stiču u djačkim kompanijama.

"U Zaječaru postoje mladi ljudi koji znaju i žele da upotrebe svoja znanja. Mi želimo da im pomognemo da nauku i tehniku koju uče, pretoče u preduzetništvo i neku akciju", kaže Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji".

Novi prostor za buduća postignuća opremila je "Grupa za obrazovanje", Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i inicijativa Digitalna Srbija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike