„U Vojvodini od sledeće godine bez lista čekanja za zračenje“

Pet akceleratora biće u Institutu za onkologiju i jedan u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, najavio je Lončar tokom obilaska Institututa u Kamenici, gde su u toku radovi na proširenju kapaciteta te ustanove za zračnu terapiju. 

"Radovi su u toku. Za pacijente imamo obećanje da će do 30. novembra ovo sve biti gotovo. Sva oprema je stigla — radi se o dva akceleratora, skeneru, svoj pratećoj opremi, plus građevinski radovi, koji nisu nimalo jednostavni. Postoje posebne procedure koje moraju da se sprovedu, jer ovi aparati mogu samo u tim uslovima da rade", rekao je ministar Lončar.

Naveo je da je njima najvažnije da se pacijenti javljaju na vreme lekaru, kako bi se na vreme otkrile neke od najtežih bolesti, poput karcinoma i kako bi lekari mogli što pre da ih izleče od malignih bolesti. 

Zbog toga je, ističe, važno da u zdravstvenim ustanovama budu obezbeđeni najsavremeniji uslovi za lečenje najtežih bolesti.

"Već smo kupili, nabavili, sazidali, opremili više od deset akceleratora, obnovili smo u Sremskoj Kamenici Onkologiju dva, napravili smo Centar za ‘iks’ i ‘gama’ nož. Imamo akceleratore u Kladovu, Nišu, Kragujevcu, svim onim mestima gde toga nije bilo. Samo zamislite kakva je bila situacija bez tih 11 akceleratora. Nažalost, neki od njih nisu ni dočekali zračenje", rekao je Lončar.

Vrednost radova u Institutima u Sremskoj kamenici je 6,5 miliona evra.

"Više nećemo imati liste čekanja za zračenje u Vojvodini, kada počnu da rade nova tri akceleratora i to je najvažnije", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. 

Istakao je da je ovo najveća i najznačajnija investicija u zdravstvu u Vojvodini. 

"Iza nas je težak period, kada nije bilo sistemskog ulaganja u zdravstvo, ali u poslednje tri godine pokazali smo kako se republika i pokrajina okupljaju oko zajedničkih projekata", naveo je Gojković.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike