U Užicu izložena najveća maketa

Prva, maketa košarkaškog terena, nastala je pre dvadeset godina kao ostvarenje dečačkog sna. A onda je, dodajući deo po deo, uz puno upornosti, strpljenja, kreativnosti i rada, sve pretočeno u celinu i putujuću maketu koja je s vremenom postala jedinstveno nastavno sredstvo.

„Maketa ima 44 kvadrata, pet hiljada eksponata, a sve je umanjeno 87 puta u odnosu na prirodnu veličinu", objašnjava Borivoje Vujić, maketar.

Uz prateću autobiografsku priču autora i nagradnu igru za najpažljivije posetioce, maketa „Svet oko nas" do sada je izlagana u 37 gradova širom Srbije.

"Jako sam zadovoljan ovim što vidim. Ova maketa, igračkice i kućice je nešto što bi svako dete želelo da ima u svojoj kući. Koliko vidim, ove makete odgovaraju realnom životu, prilagođene su sadržajima koje deca uče", smatra Nikola Bacetić, direktor Prve OŠ „Kralja Petra Drugi" u Užicu.

„Meni je fascinantno što ima toliki broj situacija, toliki broj različitih ljudi. Recimo, bolnica, cirkus i slično. To mi se najviše svidelo", kaže Katarina Jovanetić iz Užica.

„Želja mi je da što više dece i mališana u Srbiji dođe, vidi i nauči nešto lepo", kaže Borivoje Vujić, maketar.

Jedinstvenu maketu „Svet oko nas", užička publika može pogledati do kraja iduće nedelje, posle čega, uprkos komplikovanom i dugotrajnom procesu pakovanja i preseljenje, nastavlja putovanje kroz Srbiju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike