U Turskoj za tri godine uništeno 300.000 knjiga

Ministrarka obrazovanja Zia Selčuk izjavila je da je 301.878 knjiga uništeno tokom vladine inicijative za iskorenjivanje svega što je u vezi sa zabranjenim pokretom, čiji je lider Fetulah Gulen, kojeg je zvanična Ankara optužila da je organizovao državni udar, preneo je albanski Top Čenel.

Gulen je, dodaje se, u međuvremenu više puta kategorički negirao svoju umešanost u državni udar. On je u egzilu u SAD, a Turska je do sada više puta od Vašintona tražila njegovo izručenje.

Knjige su unišene spaljivanjem, piše turski dnevnik Hurijet, koji je objavio i fotografije njihovog uništavanja, preneo je Top Čenel.

Mala grupa mladih novinara, koji, kako se navodi, pokušavaju da deluju kao "glas razuma" objavila je na svom portalu da je jedan udžbenik iz matematike strogo zabranjen samo zato što su u knjizi prepoznati navodno Gulenovi inicijali.

Podseća se da je u decembru 2016. turski list BurGun otkrio da je 1,8 miliona udžbenika uništeno samo zato što je u njima pomenuta Pensilvanija, država SAD u kojoj živi Gulen.

Nakon puča u Turskoj sve ulice u Ankari, koje su nosile Gulenovo ime su preimenovane.

Podseća se i da je britanski PEN Centar u prošlogodišnjem izveštaju ukazao na zabranu slobode govora u Turskoj, gde je nakon pokušaja državnog udara 200 medija zatvoreno, 80 pisaca prognano, a 5.822 univerzitetskih profesora otpušteno.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike