U trci za preduzetnika godine 35 kandidata

Pre deceniju mali privrednici tražili su samo novac iz fonda za razvoj. Sada – bolju trafo stanicu, širi auto-put ili podršku ka zelenoj ekonomiji i robotizaciji.

Kandidati koji učestvuju u izboru, u 2022. ukupno su ostvarili 209 miliona evra prihoda, a zapošljavaju više od 2.700 ljudi. I to sa svim izazovima svetske ekonomske krize, preko pandemije do rata u Ukrajini.

"Kada su videli da su oni prebrodili šok koji se desio od kovida do ovoga što se desilo u Ukrajini oni su se osetili sigurniji. Tako da ne samo da su nastavili da investiraju u svoje kapacitete i razvoj biznisa, nego su prevazišli najveća očekivanja koje su imali, tako da su domaće investicije veoma oštar skok napravile", kaže Ivan Rakić, izvršni direktor i partner "Ernst i Jang".

Sedam godina već oslikavaju stanje poslovne ekoklime u Srbiji – kroz preduzetnički barometar.

Iz toga je proistekla i ideja – osnivanje centara za podršku izvoznicima u Nemačku, digitalizaciju i zelenu ekonomiju. Sve više je i zahteva za instaliranje solarnih panela za sopstvenu proizvodnju zelene energije.

"Sve više pohvala dobijamo. Pogotovo kompanije koje slede svetske kompanije sada dobijaju sve više posla jer nisu ogromne, nisu premale, sposobne su da isporuče najkvalitetniji standard, najkvalitetnije usluge, a ta njihova srednja veličina je spremna da se prilagodi svakom klijentu", kaže Marko Čadež, predsednik PKS.

Bivši dobitnici nagrada otkrivaju – mala preduzeća koja su imala 300 zaposlenih u međuvremenu prerasla u velika, a izvoz od 10 miliona evra udesetrostručila.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike