U toku rasprava o predlogu da Blagoje Jovović dobije ulicu u Beogradu

Na sednici Skupštine grada Beograda u toku je rasprava o predlogu odluke da atentator na poglavnika NDH Anta Pavelića, Blagoje Jovović, dobije ulicu u Beogradu, a književnici Meša Selimović, Miloš Crnjanski i Jovan Jovanović Zmaj dobiju spomenike u glavnom gradu.

Predlaže se da Zagorska ulica u Zemunu ponese ime Blagoja Jovovića, koji je 10. aprila 1957. godine u Argentini izvršio atentat na Pavelića, a da Crnjanski spomenik dobije na Tašmajdanu, kod bisti postavljenih drugim književnicima.

Spomenik Jovana Jovanovića Zmaja predloženo je da bude postavljen u istoimenoj, Zmaj Jovinoj ulici u centru grada.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je incijator promene naziva ulica i postavljanja spomenika, kazao je da je ubistvo Pavelića herojski čin i dodao da mu je drago da će trenutni saziv Skupštine pokazati šta misli o tome.

„Digla se klika, manjina u zemlji, a to se vidi kod istoričara, novinara i medija koji vode hajku protiv imenovanja, to su ljudi koji ne žele da poštuju svoju tradiciju“, rekao je Vesić.

Vesić se osvrnuo i na kritiku istoričarke Dubravke Stojanović o dodeljivanju naziva ulice Jovoviću i upitao „koliko je to bolesno“ da se govori da li je on heroj ili ubica.

„Oni hoće da Srbi jedini nemaju pravo da slave svoju istoriju, da jedini nemaju pravo da sve slave svoje heroje. Sutra će nam tražiti da ukinemo Obilićev venac jer je Miloš Obilić ubio legitimno izabranog sultana“, kazao je Vesić.

Vesić je pročitao i pismo porodice Jovović u kojem stoji da je Blagoje Jovović tajnu o ubistvu krio više decenija, sve dok ga mitropolit Amfilohije nije nagovorio da otkrije svoju tajnu, 1998. godine.

„Nakon 20 godina od smti Blagoja Jovovića, ovaj vaš predlog njega uzdiže njegovo ime na nivo velikih srpskih junaka. (…) Njegov primer je svedočanstvo prema otadžbini, crkvi koji su mu usadili njegovi preci“, stoji u pismu.

Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma ocenio je da promena naziva Zagorske ulice u Ulicu Blagoja Jovovića izražavanje neprijateljstva.

„Brisanje imena koja asociraju na mesta iz bivše Jugoslavije, javnost bruji o tome, a nema sumnje da se radi ksenofobiji. Zaboravljamo da u Zemunu žive i Hrvati, a to su naši građani“, rekao je Veljanovski.

Veljanovski je istorijsku pozadinu o Jovoviću doveo u pitanje i upitao zašto se ne sačeka da istoričari daju svoj sud o njegovom liku.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Beograda Aleksandar Mirković upitao je koliko da se čeka sud istoričara u Srbiji „koji istoriju vide na tri različita načina“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike