U susret svetom Trifunu počinju smotre vina

Pod vinovom lozom u Levču je oko 1.000 hektara. Na 400 su mladi zasadi u punom rodu. Vinogradarstvo je svoju ponovnu ekspanziju doživelo poslednjih desetak godina. Posao vode 4 velike vinarije "Levač", "Vineks", "Lastar" i "Miletić", ali svoje mesto u vinogorju pronalaze i novi mladi vinogradari,  ima ih na stotine.

"Petu godinu za redom održava se i smotra vinara i vinogradara Levča. Na čelu manifestacije je nekadašnji ministar poljoprivrede Stojan Jevtić. Ocenjuju se najbolja vina i nagrađuju proizvođači. Da bi utakmica bila fer ne učestvuju profesionalci, odnosno velike vinarije,"precizira  Predrag Mićić, direktor vinarije "Levač". 

 

Smotra je održana u Poljoprivrednoj školi u Rekovcu koja između ostalog obrazuje nove voćare i vinogradare. Direktor škole Ljubiša Stevanović navodi da mnogi mladi upravo u voćarstvu i vinogradarstvu vide šansu i za sebe i za svoju opštinu Rekovac, koja spada u red nerazvijenih.

Kada se završe svetkovine i obeleži Sveti Trifun nastavlja se posao. "Rezidba je u toku, od nje će u mnogome zavisiti ovogodišnji rod. Posao je na kratko prekinuo hladni talas, ali već sa prvim toplijim danima radovi se nastavljaju, a loza priprema uz  želju da godina bude rodna," podseća Aleksandar Đorđević, predsednik Opštine Rekovac.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар