U Srbiji od raka pluća dnevno oboli čak 16 osoba

I osobe koje imaju neko maligno oboljenje svakako su pod povećanim rizikom od kovid 19 infekcije, a posebno oni koji imaju karcinom pluća, najčešći i najsmrtonosniji malignitet kako u svetu, tako i u našoj zemlji.

U Srbiji od ove opake bolesti dnevno oboli čak 16 osoba, a bolest odnese 13 života.

Direktorka Klinike za pulmologiju KCS prof. dr Violeta Mihailović Vučinić rekla je za RTS da je ta klinika u periodu dok je bila kovid centar bez prekida lečila onokološke bolesnike koji su bili izmešteni u drugi deo zgrade. 

Prema njenim rečima na dnevnoj terapiji nalazi se 20 bolesnika, a ukupno na godišnjem nivou to bude više od 3.500 pacijenta.

Ono što ohrabruje jeste da od pre dva meseca, oboleli od raka pluća mogu o trošku države da dobiju najsavremeniju ciljanu terapiju.

"To je nova inovativna terapija, koju naši bolesnici dobijaju preko konzilijuma, to su svetske smernice", rekla je doktorka. 

Ona je navela da je Klinika za pulmologiju izašla iz kovid sistema, ali da na svakom odeljenju postoje sobe za izolacaiju, gde se primaju pacijenti sa kovidom 19, sa teškim pneumonijama, koji se kasnije premeštaju u kovid centre.

Ističe da kliničke slike takvih pacijenta veoma iznenađuju lekare svojom težinom.

"Za razliku od pacijenta koji su se javljali u proleće ovoga puta su prisutne obostrane upale pluća, kompletna opšta stanja mnogo lošija", rekla je doktorka Mihajlović Vučinić.  

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike