U Srbiji ima sve više IT firmi

Imamo 8,6 odsto više IT firmi nego prethodne godine, a preko 2.300 njih prihoduje više od milion dinara.

"Ove godine imamo 9.747 spram 5.523 koliko smo imali 2012, što je skok od nekih 76,5 odsto za šest godina. Da li je to dovoljno, mi mislimo da nije, moramo raditi da ih bude još više, ali imamo rast", kaže pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

Krajem sledeće godine biće raspisan tender za uvođenje 5-G mreže u Srbiji, a očekuje se da korišćenje počne 2021. godine.

Za razliku od 4-G mreže predviđene za masovnu upotrebu, 5-G je mreža koja treba da podrži poslovanje firmi a preduslov jeste dodela novih frekvencija na 3,5 gigaherca.

Operateri smatraju da 5-G može da uspe samo dobrom saradnjom države, mobilnih operatera i privrede.

"Ako postoji ta simbioza, to je jedini način da 5-G bude eksploatisan na pravi način. Jer to onda znači da se uz veliku penetraciju 5-G rađaju novi biznis modeli koji to treba da iskoriste na pravi način", rekao je direktor za transformaciju "Vip mobajl" Đorđe Vuksanović.

Posetioci dvodnevne konferencije BIZIT, pored raznih poslovnih rešenja mogli su da vide robote i opremu za IT infrastrukturu.

Inteligentni uređaj za napajanje može sa udaljenosti nadzirati temperaturu, vlagu, protok vazduha i kontrolu pristupa IT ormanu.

Na konferenciji su između ostalog predstavljeni digitalni javni servisi i komunikacije, softveri nove generacije i inovacije u oblasti sajber bezbednosti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike