U Spomen sobi obeležena godišnjica martovskog pogroma

Branko Ružić je upitao je da li je normalno da u Evropi u 21. veku horda bandi ubija i etnički čisti prostor na KiM od Srba koji su tu živeli i radili vekovima, a da 15 godina nakon tog čina niko nije ni optužen, ni osuđen.

"Nasilje i etničko čišćenje koje su Albanci sproveli bilo je donekle sprečeno zakasnelom reakcijom Kfora i međunarodne zajednice, ali je sprečeno rešenošću Srba koji su ostali da žive na KiM i koji su pokazali da je njihov dom i danas tamo", rekao je Ružić u Spomen sobi.

I danas je, napominje, teško suprotstaviti se političkom pogromu onih koji vode lažnu državu Kosovo i besmislene carinske ratove, uvode necivilizacijske takse i donose nebulozne odluke o "Trepči" i nelegalnom forimiranju "kosovske vojske".

"Srbija se ponaša odgovorno, ne da bi pokazala slabost, već snagu i da bismo svesno došli do kompromisa", podvukao je Ružić.

Drecun: Srbi na Kosmetu su stradalnici

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je sudbina srpskog naroda na Kosovu i Metohiji stradalnička, jer su ubijani, maltretirani i mučeni samo da bi KiM bilo etnički čista albanska teritorija.

"Martovski pogrom je bio pokušaj završnog etničkog čišćenja i proterivanja srpskog naroda. Odgovorni za to nisu kažnjeni, a to su ratni zločinci Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, koji su sve organizvoali uz podršku nekih drugih", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, srpski narod ima odgovornost da uradi sve što može kako bi odgovorni za zločine na KiM bili kažnjeni.

"Zato smo formirali Radnu grupu u Odboru za KiM koja je objedinila sva saznanja, prikupila dokaze o zločinima koja je počinila OVK i dokaze o tome kako je međunarodna zajednica zataškavala zločine na Kosmetu", ukazao je Drecun.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić izjavio je da je žalosno da zločinci sa KiM, aludirajući na Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, i danas prete Srbima necivilizacijskih taksama i formiranjem takozvane "kosovske vojske".

Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a, rekao je da je 17. mart 2004. godine jedan od najtragičnijih dana u srpskoj modernoj istoriji i izrazio nadu da će savest "proraditi" kod onih koji su to počinili. To su, kaže, oni koji su napravili lažnu državu Kosovo.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike