U Skupštini o muralu, „genocidu“ i višim ciljevima

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je rekao da mural "osuđenom ratnom zločincu u centru Beograda čuvaju huligani", te je postavio pitanje šta radi tužilac dok, kako je rekao, ministar policije negira genocid i veliča ratnog zločinca koji ga je počinio.

"Pitam tužilaštvo da li je za vas Ratko Mladić zločinac ili heroj", rekao je Imamović na početku sednice kada poslanici postavljaju pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima, uz optužbe da je danas opasno biti Bošnjak u Srbiji, naročito u Beogradu.

Navodeći da se u Krivičnom zakoniku preti kaznom svakom ko vrši proganjanje organizacija ili pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi, Imamović je kazao da se taj član zakona danima krši, dok, kako tvrdi, tužilaštvo ćuti.

On je pitanje ko su ljudi koji su privodili aktivstkinje uputio načelnika beogradske policije,uz primedbu da neće ministru koga je optužio da je očigledno zaštitnik i organizator huligana.

Kako je rekao, u vreme Slobodana Miloševića se u Srbiji "krilo o Srebrenici da se ne bi saznala istina, a danas se taj genocid slavi".

Reagujući na izjavu Imamovića Milićević je podsetio da se mural Ratku Mladiću mesecima nalazi na fasadi jedne stambene zgrade, a pažnju je, primećuje, grupici nevladinih organzicija privukao tek sada, ocenjujući da tu postoje viši ciljevi poput diskreditovanja Srbije i predsednika.

"Policija je samo radila svoj posao, nije policija štitila mural, nego je održavala javni red i mir, jer je neko imao interes da napravi podele u društvu", rekao je Milićević.

On je primetio da je Imamović koristio identične reči kao i devetoro od 705 poslanika Evropskog parlamenta koji su u saopštenju osudili Srbiju jer je, kako su naveli, neprihvatljvo da zemlja koja je kandidat čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

Ukazao je i na peticiju na čije potpisivanje poziva Vladimir Vukčević bivši tužilac za ratne zločine u Srbiji u kojoj se traži da se procesuiraju sva lica optužena za ratne zločine, a koju su, kaže, potpisali Nenad Čanak, Sonja Biserko, Balša Božović.

Milićević je pitao vladu ko želi Srbiju da predstavi kao genocidnu tvorevinu i nisu li ciljevi onih koji pokreću pitanje murala u Beogradu viši?

Dačić je kratko odgovorio da u delu sednice, pre same rasprave, tokom postavljanja pitanja nema replika, kao ni pozivanja na kršenje Poslovnika.

"Istrpite svakog ko nešto kaže, imate raspravu. To je i svrha parlamentarizma", poručio je Dačić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар