U Sisku obilježena 80. godišnjica stradanja i spasavanja ratne siročadi

Ovogodišnja svečanost, u organizaciji Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine grada Siska, bila je posvećena afirmaciji humanitarnog rada sisačkog učitelja Ante Dumbovića, koji je svojim zalaganjem spasio veliki broj mališana. Tom je prilikom upućen i predlog da Ante Dumbović dobije i svoju ulicu u Sisku.

Na komemoraciji je govorio saborski zastupnik i predsednik SNV-a Milorad Pupovac, koji je napomenuo kako su u Sisku stradala kozarska, srpska deca, koja su umirala od gladi, bolesti, prljavštine, hladnoće i od tuge. 

"To nisu bila napuštena deca, ni izbeglice, nego su to bila deca koja su zajedno sa svojim roditeljima i susedima odvedena u logore diljem NDH i Trećega Reiča. Deca su nasilno razdvojena od porodice, deca oko kojih su se borile dve sile. Jedna je bila sila dobra- na čelu s Dianom Budisavljević i Antom Dumbovićem, a na drugoj strani sila zla-  ustaške vlasti i organizacije koje su navodno brinule o njima, uključujući i upravitelja logora", rekao je Pupovac.

Dodao je kako je danas jednostavno podučavati decu kako zlo nije ni hrvatstvo ni srpstvo niti nešto treće, što imenuje nacionalnost, jer ni jedno ni drugo ni treće, samo po sebi nisu zlo.

"Zlo su ljudi koji u narode unose ideje i upravljaju interesima koji su naopaki i koji druge narode pretvaraju u objekt mržnje i uništavanja, uključujući i decu. Zbog toga treba dolaziti na ovo mesto", zaključio je Pupovac.

Kako je rečeno tokom komemoracije, kroz sisačke dečje logore, koje je ustaška vlast nazvala prihvatilištima, od jeseni 1942. prošlo je oko pet hiljada dece, a u Sisku je umrlo i sahranjeno oko 1.150 dece.

Kako za verske službe napomenuo vladika pakračko- slavonski Jovan, to je bio poslednje služenje pomena za stradalu decu, jer će se od iduće godine njima prinositi kolač i žito kao svetima, jer nisu stradali od pojedinačnih koljača nego od najvećeg zla Drugog svjetskog rata. 

U kulturno- umetničkom delu programa nastupili su članovi zbora SKD Prosvjeta, Pododbora Zagreb, te kantautorka Ana Čurčin iz Beograda koja je izvela pjesmu "Oj Savo, oj Savice".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike