U Sarajevu slave Dan državnosti, u Banjaluci ni praznika ni neradnog dana

Na ulicama Banjaluke ni praznika ni neradnog dana. Građani kažu da su 25. novembar srušili oni koji ga danas slave i to 1991. godine preglasavanjem Srba i Referendumom o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Slika iz Sarajeva drugačija – održava se niz svečanosti za Dan državnosti.

Da je BiH trenutno u najvećoj političkoj krizi, ponavlja hrvatski član Predsedništva Željko Komšić.

"Niko, ni Dodik ni Čović, ni Zagreb ni Beograd ne mogu BiH ništa sve dok ima dovoljan broj ljudi koji veruju u ovu zemlju", kaže Komšić.

Srpski član Predsendištva BiH Milorad Dodik odgovara da ne napada nikoga.

"To je suštinski pogrešno, da on smatra da je BiH njegova i da je on nešto brani, on je beznačajna politička figgura", kaže Dodik.

Bakir Izetbegović odgovorio je na pitanje da li su političari u BiH bliže rešenju krize nakon kasno sinoć održanog sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

"Bio je uspešan sastanak utoliko da se razgovaralo, da se ne sedi i ćuti, da se pokušaju približiti stavovi i mislim da sva trojica želimo da se situacija razrješi i kriza prevaziđe", istakao je Izetbegović.

U Srpskoj pozitivnim ocenjuju posetu evropskog komesara za proširenje Banjaluci, kao i činjenicu da Kristijan Šmit nije bio na sastanku u Sarajevu sa Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem.

U rezidenciju Delegacije Evropske unije u Sarajevu ušao je tek pošto su sva trojica napustila zgradu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар