U Šapcu otvoren „Predah“, smeštaj za decu i odrasle sa posebnim potrebama

Uz dnevnu, četiri dvokrevetne sobe sa kupatilima, kuhinja, terasa. Sa kućom od 140 kvadrata, ostvaren san roditelja gde na sigurnom i uz stručan nadzor ostaviti decu sa posebnim potrebama kada je to neophodno.

"Sve ono što nam je do sada bio problem gde da ostavimo dete kad hoćemo na sahranu, slavu, svadbu, poslovne, zdravstvene obaveze. Verujte na trenutak prosto ne možemo da shvatimo da se ovo dešava", kaže predsednica udruženjaza pomoć osobama sa autizmom Vesna Pavlović.

Majka Jelena Jeftović rekla je da je to jedno rasterećenje, koje im omogućava da žive kao  normalna porodica, kao normalan svet jer se često osećaju zapostavljeni i stegnuti.

Za "Predah" smeštaj eparhija je pokonila 50 ari, a trogodišnje radove i opremanje Fondaciju Humano srce Šapca podržali su brojni donatori i grad.

"Ako hoćemo nekome da pomognemo, moramo da osluškujemo ljude i čujemo njihove probleme, onda nas ideja nikad neće napustiti i naći ćemo način da im pomognemo", navodi predsednica UO Fondacije "Humano srce Šapca" Ruža Popović.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić kaže da sve što su potrebe rada tog centra kako rad zdravstvenog i drugog osoblja i troškove smeštaja snosiće grad.

Svakodnevno osmoro, a godišnje korisnici mogu boraviti do 45 dana zavisnosti od potreba i deca i odrasli. Ovakve projekte podržaće resorno ministarstvo.

"Mi kroz namenske transfere, ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja upravo usmeravamo našu finansijusku pomoć u jedinice lokalnih samouprava koje imaju najbolji uvid kako, gde i kome pružiti pomoć", ističe ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ministartvo je ove godine izdvojilo 556 mliona dinara loklanim upravama, Šapcu je opredeljeno 12,5 milona.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар