U samoubilačkom napadu u Iranu ubijeno 27 gardista

Bombaš samoubica upravljao je vozilom koje je bilo napunjeno eksplozivom kada je udario u autobus koji je prevozio članove Revolucionrne garde, piše Rojters.

Agencija prenosi da je eksplozija bila toliko jaka da je razdvojila autobus na dva dela.

Napad se dogodio na jugoistoku Irana gde se Revolucionarna garda suočava sa porastom napada sunitske ekstremističke grupe, prenosi agencija Tasmin.

Sunitska grupa Džaiš el Adl (Vojska pravde), koja traži veća prava za etničke manjine, preuzela je odgovornost za napad, nezvanično saznaje Fars.

Potparol Minstarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi rekao je da će Iran osvetiti ovaj napad.

"Samopožrtvovani vojnici i obaveštajna deca naroda Irana osvetiće se za krv mučenika ovog incidenta", istakao je Kasemi.

Iako se Džaiš el Adl i druge grupe poput nje ne smatraju kao glavna bezbednosna pretnja, napad predstavlja veliki udarac na ugled Revolucionarne garde, koja predstavlja najmoćniju silu u Iranu i koja direktno odgovara vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hameniju.

Ovaj teroristički napad dogodio se prvog dana konferencije u Varšavi posvećene Bliskom istoku, u organizaciji SAD, u na kojoj ne učestvuje Iran i gde je jedna od tema diskusije, kako SAD formulišu, "iranski maligni uticaj širom Bliskog istoka", prenosi agencija AP.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike