U SAD se tržni centri zatvaraju, a u Srbiji ih sve više

Dok 95 odsto Amerikanaca redovno kupuje preko interneta, kod nas još preovlađuje kupovina u maloprodajnim lancima. Zato i ne iznenađuje podatak da je u izgradnju beogradskog "Ada Mola" uloženo 100 miliona evra, a u Kruševački tržni centar – 12 miliona evra.

Pre gradnje centara rade se sveobuhvatne analize i procene broja stanovnika, njihove platežne sposobnosti, lokacija i pristupačnost, kao i lokalna konkurencija.

Posebno ih prilagođavaju zahtevima tržišta u svakoj sredini.

Menadžer tržnih centara "Nepi Rokasl" Nemanja Savčić navodi da tržni centri ne služe samo za kupovinu.

"Ne samo da kupuju, već su to i mesta sastanaka. Druga i podjednako bitna stvar jeste i interesovanje zakupaca. Srbija ima jedan jako lep trend da veliki broj novih zakupaca najvećih brendova, želi da uđe na tržište ili je već ušao", ukazuje Savčić.

U problemu su mali zanatski tržni centri koji treba da ulažu više u raznovrsne sadržaje koji nisu trgovački, da bi obezbedili veću posetu i postali privlačniji zakupcima.

I dok jedni traže način da prežive, drugi u Srbiji grade još 150.000 kvadratnih metara tržnih centara.

"Postoji prostora za još nekoliko velikih tržnih centara u više sredina u Srbiji koji će biti specijalizovani, da li u segmentu kućnih potrepština, nameštaja, manje u segmentu odeće, obuće", ističe Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS-a.

Zbog jeftinije onlajn prodaje, svetski trgovinski lanci poput Amazona, Gepa i Kejmarta ukidaju maloprodajne objekte i otvaraju logističke centre.

Stručnjaci predviđaju da će za 10 godina 85 odsto preduzeća u svetu trgovati samo preko interneta.

U Srbiji tržni centri nemaju razloga za strahovanje, uglavnom zato što se ne očekuje brza promena potrošačkih navika.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike