U regionu Donjecka nastavljene žestoke borbe; Ukrajina dobila samohodne haubice iz Slovačke

U Donjecku, ruske snage zauzimaju strateški važna mesta. Ukrajinska vojna komanda saopštila je da su u selu Piski u Donjeckom regionu nastavljene žestoke borbe.

Rusija tvrdi da je nuklearka Zaporožje ponovo na meti ukrajinskih snaga. Kažu da će biti primorane da konzerviraju elektranu ako se granatiranje nastavi, i upozoravaju Kijev da će ostati bez električne energije iz tog objekta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je na moguću nuklearnu katastrofu u Zaporožju, i ponovo pozvao zemlje EU da uskrate vize ruskim građanima.

"Trebalo bi uvesti zabranu ulaznih viza za ruske državljane. Ne sme se dozvoliti da bude uništena suštinska ideja Evrope – zajedničke evropske vrednosti. Zbog toga Evropa ne sme da postane supermarket, gde nije bitno ko ulazi i gde je najvažnije da ljudi plate robu", rekao je Zelenski. 

Moskva je upozorila Vašington – da bi svaki potez da Rusiju proglasi "sponzorom terorizma" – značio potpuni prekid veza. Kremlj je poručio da bi Amerika trebalo da natera Zelenskog – da se vrati za pregovarački sto, kako bi izbegao ponižavajući poraz.

Slovačke samohodne haubice "Zuzana 2" stigle su u Ukrajinu, potvrdio je na Telegram kanalu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

U italijansku luku Ravenu uplovio je brod sa 13.000 tona ukrajinskog žita.

Iz ukrajinske luke Černomorsk, ka Turskoj, isplovila su dva broda sa 15.000 tona kukuruza i suncokreta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike