U pripremi strategija za prelazak na digitalno emitovanje radijskog programa u Srbij

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije saopštilo je danas da priprema strategiju za digitalno emitovanje radijskog programa koja će definisati standard za digitalizaciju radija DAB+ kao u većini evropskih zemalja.

Tim sistemom bi bilo omogućeno emitovanje 16 radijskih programa na jednoj frekvenciji s jednim predajnikom, navelo je ministarstvo.

Državna sekretarka u Ministarstvu Tatjana Matić rekla je da će digitalizacija radija biti sprovedena tako da se omogući paralelni rad analogne i digitalne mreže u dužem vremenskom periodu.

„Na taj način postojeći radio emiteri će moći da nastave emitovanje programa i u analognoj tehnologiji, a slušaoci radija sa FM prijemnicima moći će i dalje da koriste postojeće radijske prijemnike“, rekla je Matić.

Ona je povodom Svetskog dana radija, koji se obeležava 13. februara na inicijativu Uneska, rekla da za državu Srbiju obeležavanje tog dana ima poseban značaj, imajući u vidu dostignuća Mihajla Pupina i Nikole Tesle u polju razvoja radija.

Matić je rekla da je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze od 26. oktobra 2018. godine počelo eksperimentalno digitalno emitovanje radio programa u DAB+ tehnologiji sa emisione lokacije Avala s koje se emituju tri programa Radio Beograda.

Matić je najavila da je do kraja 2019. godine planirano puštanje u rad još sedam predajnika čime bi se realizovala pokrivenost digitalnim radijskim signalom 80 odsto stanovništva i skoro potpuna pokrivenost autoputeva.

Svetski dan radija obeležava se u znak sećanja na osnivanje Radio Ujedinjenih nacija 1946. godine. Unesko je proglasio ovaj dan 2011, što je Skupština UN formalno prihvatila dve godine kasnije s ciljem promovisanja radija kao medija koji dopire do najširih slojeva stanovništva, do najudaljenijih zajednica kao i ranjivih grupa, sa specifičnom ulogom u hitnim slučajevima i pomoći u katastrofama.

U Srbiji ima 377 emitera radijskog programa u analognoj tehnici, odnosno FM radio stanica.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike