U pripremi jedinstvena knjiga -„Ukusi Vranja“

Ukus – ne samo ono što čulno osetimo, već i doživljaj, emocija, tradicija. Pomen Vranja neke asocira na hranu, specijalitete.

 To potvrđuje i Ivica Cvetković, ugostitelj iz Vranja. "Neko na jug dođe zato što je jug generalno vezan za roštilj, neko na jug dođe da proba nešto što je bukvalno iz ovog kraja, i tada dolaze do izražaja jela koja su vezana za tradiciju Vranja," kaže Ivica.

Jovana Janković, šefica kuhinje, govori o jelima, specijalitetima: "Butkica ispod sača, teletina ispod sača, teleći repovi, tarana – to je naše tradicionalno jelo, zatim mućkalica na naš način."

Tradicionalna je i samsa, takozvana prazna pita prelivena belim lukom i kiselim mlekom.

"Pored samse, imamo i ostale pite koje se prodaju i zbog kojih se ljudi vraćaju jer je to nešto što se danas retko sprema, pošto se brzo živi," podseća kuvarica Sunčica Mladenović. 

Posle gastronomske, prelazi se na kulturološku baštinu. U zbirkama Narodnog muzeja je više od 30 hiljada predmeta.

Narodni muzej je mesto gde se čuva kulturno-istorijska baština Vranja. Sam objekat, Pašin konak, star je više od dva i po veka, a u unutrašnjosti se čuva autentičan nameštaj, narodna nošnja, grnčarija.

"Uglavnom je otkupljeno, ali su nam i veliki broj predmeta poklonili," objašnjava Iva Laković, kustoskinja u Narodnom muzeju u Vranju, "značajno je da je sve to iz vranjskih gradskih porodica. Znači, ništa van Vranja nije nabavljeno."

Dejan Zagorac, istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, ističe:"Vranje je grad koji ima jak kulturni identitet i Vranjanci su ponosni na to, i to je vredno predstaviti u doba globalizacije i ujednačavanja svih ukusa."

Jedinstvena edicija počela je sa publikacijom "Ukusi Đerdapa" 2012. godine, do kraja ove godine bi trebalo da bude realizovana i o Vranju.

"Pre ove knjige radili smo i knjigu "Vranjsko muzičko nasleđe", kao nastavak te lepe i uspešne saradnje sada je i ova publikacija "Ukusi Vranja," podseća Jelena Đorđević, saradnica Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Marija Vitas, autorka monografije "Vranjsko muzičko nasleđe", dodaje :"Stari Beograd i staro Vranje krajem 19. i u prvim decenijama 20. veka imaju taj neki specijalan šarm, specifičan. I taj specijalan duh, koga se svi rado prisećamo."

"Efekti ovog projekta su dugoročni, u smislu očuvanja kulturne baštine, tačnije gastronomija kao deo kulturnog nasleđa," ocenjuje Izabela Savić, gradska većnica zadužena za kulturu i turizam.

Ovakvo četvrto izdanje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka realizuje uz podršku Ministarstva kulture, knjiga će biti ilustrativna i dvojezična.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike