U osam gradova Srbije u 14 časova izmereno 39 stepeni

U Beogradu je u 14 časova izmereno 35 stepeni, a građani prestonice spas od vrućine potražili su na gradskim bazenima i Adi Ciganliji. U većini ostalih gradova u Srbiji je još toplije.

Najvrelije je u Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Ćupriji i na istoku Srbije – u Negotinu i Zaječaru, tamo je izmereno 39 stepeni. Jedan stepen manje pokazuju termometri ostalih gradova u Vojvodini, Kraljevu, Kuršumliji, Smederevskoj Palanci, Valjevu. 

Najprijatnije je na Zlatiboru (22) i Kopaoniku (25). 

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog visokih temperatura. Upaljen je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno, navodi se na sajtu RHMZ-a.

Naročito bi trebalo da budu oprezni stariji, hronični bolesnici, trudnice, kojima se savetuje da između 11 do 17 časova, ne izlaze ukoliko ne moraju.

Ako negde idete kolima, budite obazrivi jer u vozilu na ovoj vrućini naglo raste temperatura i daleko je veća od spoljne temperature vazduha. Nikako nemojte ostavljati decu ili kućne ljubimce u kolima. 

Stručnjaci preporučuju da se unosi dovoljno tečnosti, ali da ne treba piti ledenu vodu, kao ni zaslađene napitke ili alkohol.

S druge strane, poželjno je konzumirati određene namirnice koje hlade naše telo, poput krastavca, zelene salate, paradajza i lubenice.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike