U Nemačkoj pukla brana na reci Mur, povećava se broj staradalih u katastrofalnim poplavama

Nemački list Velt objavio je da je brana na reci Rur u okrugu Hajnsberg, u saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija, na zapadu Nemačke, pukla u toku noći, a da su spasioci su evakuisali oko 700 ljudi.

Nivo vode jutros stagnira, ali je situacija i dalje napeta, prenosi Velt.

Prema procenama policije, najmanje 133 ljudi stradali su u poplavama koje su prethodnih dana pogodile Nemačku, a stotine njih se vode kao nestali. 

Broj žrtava u poplavama povećao se na 150

Broj žrtava katastrofalnih poplava u zapadnoj Nemačkoj i Belgiji povećao se na više od 150, saopštile su lokalne vlasti, dok su hitne službe nastavile potragu za stotinama još uvek nestalih, prenosi Gardijan. 

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je "zapanjen" razaranjima koje su poplave izazvale i obećao podršku porodicama poginilih, ali i gradovima koji su pretprepli značajnu štetu.

"Važno je da pokažemo solidarnost s onima kojima su poplave odnele sve", poručio je predsednik Nemačke.

U nemačkoj pokrajini Rajna-Palatinat poginile su 93 osobe, saopštile su vlasti te pokrajine, a broj stradalih u susednoj Severnoj Rajni – Vestfaliji je 43.

Iako su iz Evropske službe za upozoravanje na poplave početkom protekle nedelje upućena upozorenja, eksperti se pitaju zbog čega je broj žrtava ovako visok.

Hidrološkinja Hana Kok ocenila je za Politiko da se dogodio "monumentalni sistemski propust".

Zvaničnici su upozorili da bi brojevi stradalih mogli da budu i veći. Kao nestalo se i dalje vodi više oko 1.300 ljudi, a dodatni napori da budu nađeni ometaju oštećenja telefonskih linija, prenosi Gardijan.

Osim Nemačke i Belgije, velike poplave zahvatile su i Holandiju i Švajcarsku.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар