U kriznoj situaciji oni „stupaju na scenu“, kako se postaje pregovarač

Gostujući u Beogradskoj hronici Danica Mrđa, major i glavni koordinator u Direkciji policije kaže da kada dođe do krizne situacije i kada se dobije poziv da treba angažovati pregovarača, najpre se obaveštava koordinator i on procenjuje koji će tim izaći na teren.

Prema njenim rečima, u Beogradu trenutno ima četiri tima za pregovore i obično se angažuju oni koji su pripravni, ali se po potrebi mogu i promeniti pregovarači.

Na pitanje kako se odlučuje ko će da pregovara da li muškarac ili žena, psiholog i član pregovaračkog tima Marija Kržić rekla je da su neki timovi mešoviti i da ima i muškaraca i žena u timu i navela svoj primer s obzirom na to da je angažovana u dva tima u jednom radi sa kolegom, a u drugom sa koleginicom.

Navodi da je dobro da u timu pregovarača ima i muškaraca i žena.

"Izlazak pregovarača na teren je trenutak kada policija odahne, jer je tim do sada brojne akcije završio uspešno, a malo je bilo onih situacija nada nisu rešene pozitivno", navela je Kržićeva.

Kada je reč o regrutaciji pregovarača, Mrđa kaže da svi pregovarači najpre moraju da prođu obuku, a pre dolaska na obuku vrši se selekcija kandidata psihološkim testitanjem i intervjuom, zatim sledi tronedeljna obuka.

"Ozbiljnost situacije zahteva da Operativni centar obavesti koordinatora i tom prilikom mu prenese sve informacije. Onda koordinator procenjuje ko će da izađe na teren", naglasila je Mrđa i dodala da na terenu nekada dolazi do promene toka pregovara.

Psiholog Marija Kržić ukazuje da pregovarači ne mogu da imaju konkretan plan, jer tek kada se izađe na teren vidite da li se situacija smiruje ili će da eskalira.

"Kada se obučavaju pregovarači, ne moraju biti psiholozi, najvažnije je da budu zrele, iskusne osobe i da vole ljude, kao i da imaju posebnu motivisanost da rade ovaj posao", naglasila je Kržićeva.

Dodaje da su sve situacije zahtevne, ljudi koji imaju nešto ljudsko, reaguju ljudski, nekada je to veoma spontano. "Često sam podrška kolegama koji pregovaraju, što ste više izgrađeni kao ličnost imate puno alata da reagujete", rekla je psihološkinja.

Glavni koordinator u Direkciji policije navodi da se nekada dešava da se tokom pregovaranja sve vrti u krug i da vinovnik događaja neće da razgovara sa tim pregovaračima, onda dolazi do promene tima.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар