U Kalenićima sedam godina čekaju da im obnove most – jedan meštanin stradao dok je spremao drva

Svaki treći dan Zoran Dragutinović iz Kalenića trenira spretnost, uprkos godinama, kako bi stigao do imanja koje deli reka Skrapež.

"Sve to moram da obrađivam, a sad pogotovo gore su mi ovce u brdu i ja moram kroz ove merdevine da siđem dole, ne daj bože da pukne ovo, ja ne bi zevno ovde", priča Zoran.

Jedan žitelj je podlegao zadobijenim povredama, kada je spremao drva iz svoje šume. Komšije nisu mogle na vreme da mu priteknu u pomoć.

"Jer mi možemo samo da obiđemo ovde i priđemo recimo na ovaj teren, posle dvadeset kilometara obilaznim putem da idemo do Kosjerića, pa da se obilaznim putem dođe dotle. Takođe jedne godine je izbio požar, ovde, gde je od ove vikendice, pa naviše zahvatio celu šumu. I došli su vatrogasci iz Požege, međutim oni ga nisu mogli gasiti, ne mogu tamo vozilom, a ovde na leđima da nose kroz vatru da bi je susreli ozgo ne mogu da priđu", objašnjava Tomislav Bondžulić iz Kalenića.

Za rekonstrukciju prilaznog puta, koji je odnela poplava obraćali su se više puta lokalnoj samoupravi.

"Predsednik je promenjen, kao što znate, pre dve-tri godine, sad je došao ovaj novi, mlađi predsednik i ja računam da će nam izići u susret", navodi Vidan Mihajlović, predsednik MZ Kalenići.

Đorđe Nikitović, predsednik Opštine Požega, ukazuje da će lokalna samouprava uraditi projekat. Kasnije će se, kaže, pokušati realizacija u saradnji sa Srbijavodama i kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima.

"Bez njihove pomoći teško da ćemo moći da realizujemo izgradnju tog mosta, koji je bez sumnje, od značaja za lokalno stanovništvo sela Kalenići, Zaselje", dodaje Nikitović.

Vlasništvo nad površinama sa odsečene strane Kalenića ima 65 domaćinstava, koji žive u nadi da ipak neće biti zaboravljeni, kao prethodnih sedam godina.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар