U izbornoj trci na Novom Zelandu dve žene, od njih Tramp i Bajden mogu da uče

Džasinda Ardern je sa 37 godina postala najmlađa premijerka u svetu čija Laburistička partija zagovara politiku levog centra. Rođena je 1980. u Hamiltonu, četvrtom gradu po veličini na Novom Zelandu. Njen otac je radio kao policajac, a majka u školskom ugostiteljstvu.

Diplomirala je komunikacije i javne odnose na Univerzitetu Vaikato, a karijeru počela kao asistent u kabinetu premijerke Helen Klark. Ubrzo je postala predsednik Međunarodne unije mladih socijalista.

Kao premijerka, od 2017. najviše je radila na rešavanju stambene krize, socijalne nejednakosti i siromaštva dece.

Ogromnu popularnost je stekla brzim i adekvatnim reagovanjem u kriznim situacijama – tokom aktuelne pandemije kovida 19, erupcije vulkana na Vajt Ajlendu i napada na džamije na jugu zemlje, posle čega je usvojen novi zakon o oružju. Udata je, ima ćerku.

Njena protivkandidatkinja, Džudit An Kolins predvodi opozicionu konzervativnu Nacionalnu stranku. Rođena je 1959. godine, takođe u Hamiltonu. Njeni roditelji su se bavili proizvodnjom mleka.

Studirala je prava na Univerzitetima Kenterberi i Oklandu i radila kao advokat za trgovinsko pravo i bila na funkciji potpredsednika Udruženja pravnika Novog Zelanda.

Član parlamenta postala je 2002. godine, šest godina kasnije ministar policije u kabinetu premijera Džona Keja, zatim ministar pravde i ministar energetike.

Ali, njenu političku karijeru pratile su kontroverze. Tako je 2014. podnela ostavku zbog optužbi da je svom prijatelju desničarskom blogeru prenosila informacije i podrivala rad šefa Odeljenja za teške prevare dok je bila ministar policije. Oslobođena je optužbi i vraćena u kabinet premijera. Njen suprug je Kinez poreklom sa ostrva Samoa, imaju sina. 

Televizijska debata između Džasinde Ardern i Džudit An Kolins bila je civilizovana, nasmejana, jedna drugoj delile su komplimente, zbog čega su mnogi komentarisali da Tramp i Bajden mogu od njih da uče.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar